Log ind

Log ind med bruger

Hvad er orientering?

Om sporten orienteringorienteringsskærm

I OK Pan er de fleste aktiviteter almindelig orientering, hvor grundkoncept er, at man skal finde vej fra start til en række poster i en bestemt rækkefølge inden man skal finde til mål. Vi kalder det en orienteringsbane, og den kan enten løbes, traves eller gåes. Udover længde så varierer banerne også på sværhedsgrad, sådan at nye løbere får baner, hvor posterne er på stierne, mens de mere øvede løbere har posterne væk fra stierne på fx høje eller ved et knæk på en grøft. Man må kun benytte kort og kompas som hjælpemidler i sin jagt på posterne, men deres karakteristiske farve hjælper dig også (se billede).

 

Til konkurrence gælder det så om hurtigst at klare en orienteringsbane. Der dystes i flere forskellige discipliner, hvor sprint (løb på detaljerede bykort), natløb og almindeligt orienteringsløb er hovedkategorierne (for mere information se DOF's hjemmeside). Årligt arrrangeres både Jysk Fynske Mesterskaber (JFM) og Danske Mesterskaber (DM) i næsten alle orienteringssportens afarter og for alle aldersklasser.

 

Om kortet

Orienteringskortet kan være meget forvirrende at stifte bekendtskab med, da det er fyldt med underlige symboler og farver. Heldigvis forstår man hurtigt logikken i kortet, da farverne på kortet er valgt meget intiutivt:

 

Blå betyder vand. Det kan være søer, grøfte, åer, moser, huller med vand i eller Århusbugten. aflangt kortex

 

Hvid betyder helt åben skov. Man kunne synes at skov burde være grøn på kortet, men da det meste af mange orienteringskort er åben skov, så er hvid valgt som farve til dette for at kortets andre farver ikke forsvinder i ene grønne farver.

 

Grøn betyder også skov. Men det er altså kun tættere skov, der er angivet med grøn. Jo mørkere grøn farve, jo tættere skov.

 

Sort betyder menneskeskabt (fx stier, hegn og huse). Menneskeskabte dele af kortet er oftest gode at orientere efter, fordi de er tydelige i skoven. Sten er også sorte på kortet.

 

Gul betyder at solen kan skinne på disse områder: Åbne områder uden skov til at skygge. Det kan være parker, enge, marker og græsplæner.

 

Brun betyder jord. Det er ting i skoven lavet af jord. Eksempelvis høje, huller og skrænter. Lange bruge streger er højdekurver, der viser hældningen i skoven.

Klubhus

Silistria
Ørneredevej 15
8270 Højbjerg 
T:  86 27 08 31
M: 29 73 47 18
CVR: 64040618

Sekretariat (ekstern kontakt)

Jan Bille
Mejløvænget 33
8381 Tilst
Tlf. og SMS:    29 73 47 18
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
MobilePay: 54878

Link

Kontakt_qr